Hírlevél feliratkozás

Találkozzunk...

Energia 2.0 Futam

MVM Energia 2.0 Futam - Alternatív Hajtású Járművek Versenye

Gyakran esik szó arról, hogy Földünk és minden lakosa egy komoly és igen aktuális problémával áll szemben: környezetünk szennyezettségével és továbbra is folyamatos szennyezésével. Számos szigorú határidő, elérendő kibocsátási- felhasználási kvóta született az elmúlt évek során, azonban mindezek nem adnak megfelelő útmutatást számunkra ahhoz, hogy mind a munkánk, mind egyéb mindennapi tevékenységünk során valóban környezettudatosak lehessünk. Pedig pusztán szokásaink megváltoztatásával, energiafelhasználásunk racionalizálásával kimutatható eredményt érhetünk el a környezetszennyezés mértékének csökkentésében. Hogyan vonható be minden ember a maga lehetőségei szerint mindebbe? Társadalmi neveléssel, önszerveződéssel, megfelelő tájékoztatással, stb. Ami viszont az egyik legkézenfekvőbb lehet: az elérhető zöld technológiák mind szélesebb körű népszerűsítésével. Őszintén, érthetően és kézzelfoghatóan.

Az MVM Csoport márciusban indította útnak az Energia 2.0 – Pont Veled elnevezésű programot, amellyel az energiafelhasználásban környezetünkért, értünk, jövőnkért feltétlenül – 2020-ig pedig számszerűen is – szükséges változások sürgősségére és az elérésükhöz rendelkezésünkre álló eszközökre hívja fel a nagyközönség figyelmét. 2011. szeptember 18-án az Európai Mobilitási Hét budapesti programsorozatához kapcsolódóan olyan járműversenynek a főtámogatója, amelyre a kuriózumnak számító helyszín (Andrássy út) és versenykörülmények az érdeklődők számára újdonságot és maradandó élményt, míg a rajthoz állók számára még nagyobb kihívást jelentenek.

A közúti közlekedés jelenlegi formájában az egyik legjelentősebb környezetszennyező tevékenységünk a sok közül. Vannak azonban olyan új technológiák, amelyek forradalmasíthatják az ehhez használt járműveket. Ezek fejlődéséhez további kutatások szükségesek, a kutatások lendületben tartásához fizetőképes kereslet, tehát érezhető vásárlói igény kell, az új termékek vásárlók közötti elterjedéséhez pedig újra csak további fejlődésük elengedhetetlen. A kör így bezárulni látszik, azonban a már elérhető környezetbarát közlekedési eszközök bemutatásával egyszerre formálható a fogyasztói igény és a környezettudatosság, amely reményeink szerint lendületben tartja a folyamatot.

Az első ízben a Budapesti Európai Mobilitási Hét programjai között megrendezendő Energia 2.0 Futam zömmel azokat a ma is elérhető zöld technológiákat vonultatja fel, amelyeket a járműgyárak felhasználhatnak, mi pedig megvásárolhatunk. Mindezt egy izgalmas és látványos verseny keretein belül teszi, az érdeklődőktől csak karnyújtásnyira Európában első ízben egy főváros szívében.

A rajthoz álló járművek sokak számára ismerősek lehetnek a Széchenyi Futamról. Alkotóik fiatal szakemberek, többnyire mérnökhallgatók, akiket munkájukban kisebb-nagyobb cégek, egyetemi tudásközpontok, tanszékek segítenek. E járművek mellett külön kategóriában bemutatkoznak és megmérkőznek azok a környezetbarát autók is, amelyek a kereskedésekben akár ma is megvásárolhatók.

Reméljük, hogy minden kedves érdeklődő számára jó szórakozást és maradandó élményt nyújthatunk – és természetesen egy kis tudatformálást is véghezvihetünk!