Hírlevél feliratkozás

Találkozzunk...

PROGRAM

2011. szeptember 17., szombat

09.00-10.30 Városi felvonulás
~ 9:10 indulás a Magyar Villamos Művek székháza elől
~ 09.50 érkezés a Nemzeti Vágta területére a Dózsa György útra (Hősök tere)
~ 10:10: indulás a Vágta helyszínéről
~ 10.30 érkezés az Andrássy út Oktogon – Eötvös utca közötti szakaszához

10.30-18.00 Alternatív Hajtású Járművek kiállítása az Oktogonon: a járókelők megtekinthetik a járműveket, amelyeket a verseny résztvevői röviden bemutatnak és tájékoztatják az érdeklődőket az alternatív technológiákról.

10.00-18.00 Gyerekprogramok

10:00 – 18:00 Animációs programok gyerekeknek: fogaskerék hajtás, szélmalom játék, víztisztító labor, „Ne szennyezd a levegőt!” játék, kézműves foglalkozások, rajzolás

12:00 és 15:00 „Hajnal” című környezettudatos meseszínházi előadás

 

2011. szeptember 18., vasárnap

A verseny helyszíne: Budapest, Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky és Opera közötti szakasza

A versenynapon a Magyar Villamos Művek Zrt.„Energiaszigete” elnevezésű különleges interaktív kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők amely teljes egészében megújuló energiával működik.

06.00-07.30 Szabadedzés – a csapatok elvégezhetik járműveik végleges beállítását

08.00-10.00 Időmérő edzés
A járművek rövid bemutatása és a pálya teljesítéserepülőrajtból

9:00-18:30 Gyerek gokart: gokartozási lehetőség gyermekeknek egy külön kiépített pályán

10.10-10.30 Elektro Gokart időmérő edzés

10.30-12.00 Média próba – A média képviselői kipróbálhatják a járműveket

12.15-12.25 Famous futam Elektro Gokart verseny: ismert személyiségek versenye

12.35-12.55 Motorkerékpárok és SzériaMotorok versenye
A kategóriában olyan egy nyomvonalon haladó járművek versenyeznek, amelyek régebben belsőégésű (fosszilis energiahordozóval működő) motorral hajtottak voltak, de zéró károsanyag-kibocsátású motorrá lettek átalakítva. A kategóriában részt vevő motorok prototípusok, sorozatgyártásban jelenleg nem kaphatók.
Széria motorok a hivatalosos gyártók által épített vagy módosított azonos járművek, amelyekből legalább 25 példányt már ugyanebben a formában rendes eladásra legyártottak (járműmodell).

13.00-13.15 Megnyitó

13.20-13.40 Napenergia meghajtású járművek és TanulmányAutók versenye
A napenergia meghajtású járműveket – értelemszerűen – a napenergia közvetlen vagy közvetett átalakítása hajtja. Az energiát a napelemek szerzik, amik a jármű külső felületein, elsősorban a tetején helyezkednek el. Az elemek napfény hatására villamos energiát állítanak elő. A napelemes autókban keveredik a kerékpár, az űrkutatás, az autóipar és az alternatív energia technológiája. A jármű design-ját mindenesetre lekorlátozza a hatékony napelem cellák elhelyezése. Az autók nagyon csendesek és rendkívül környezetbarátak.
A tanulmányautók az álmok és korunk technikai fejlettsége között, vagy ha úgy tetszik, a jelen és a jövő között húzódó határmezsgyét képviselik. Olyan, mintha ezek a járművek be szeretnék bizonyítani, hogy a kivétel erősíti a szabályt, s ennek eredményeképpen meghökkentő, hipermodern formák, elképesztő teljesítmény és futurisztikus felszereltség jellemzi őket. A járművek újszerű elgondolásokat, megoldásokat vonultatnak fel.

13.50-14.20 Átalakított SzériaAutók versenye
A kategóriába nevezett járművek átalakítási vagy forgalmi engedéllyel rendelkeznek. Tulajdonosai nap mint nap használják munkába járáshoz, mindennapi közlekedéshez. A kategória alapkoncepciója az, hogy a csapatok a közúti forgalomban résztvevő gépkocsikat alakítják át alternatív módon üzemeltethetővé. Ebben a kategóriában kifejezetten a meghajtásra kell koncentrálni. A karosszéria és a vázszerkezet nem került megváltoztatásra.

14.30-15.00 SzériaAutók versenye
Széria autók a hivatalosos gyártók által épített vagy módosított azonos járművek, amelyekből legalább 25 példányt már ugyanebben a formában rendes eladásra legyártottak (járműmodell).

15.10-15.50 Prototípusok és Verseny Autók versenye
Körverseny keretében, Le Mans-i szabályok alapján az egyes járművek hatótávolságát mérik.
A prototípus kategóriában részt vevő járművek megvalósításába fejlesztő és kivitelező cégek, tudásközpontok, tanszékek nagyobb szellemi, infrastrukturális és pénzbeli tőkét fektetnek be. A cél, olyan mindennapi használatra is alkalmas, egyedi megoldásokkal operáló jármű elkészítése, amely népszerűsíti a környezetbarát közlekedést és a közúti közlekedés szabályinak is megfelel, mindezek érdekében az alkotók egy teljesen egyénileg fejlesztett járművet terveznek és gyártanak le. Ezeket, a járműveket úthasználati és kutatási szempontból versenyzésre építik, rendszerek és alkatrészek tesztelése céljából. Nyitott vagy zárt, minimum 2 nyomtávon haladó járművek.
A versenyautók egyedi formatervek alapján épített négykerekű nyitott forma autók, egy üléssel, többnyire elektromos hajtással. A járművek felépítése a legnépszerűbb versenyautókéhoz hasonló. A versenykategóriák csúcsát képviselik. Mindennapi közlekedésben nem használatosak, kizárólag versenyzésre építik őket.

16.00-16.10 Elektro Gokart verseny

16.20-16.50 Eredményhirdetés, díjátadó
A pályán elért eredmények alapján, minden kategória első három helyezettjét díjazzuk.

17.00-17.20 Bajnokok köre

17.30-18.30 Nyitott BOXutca – az érdeklődők közelről megtekinthetik a járműveket